6 przepisów na lekki rodzinny obiad
Przepisy kulinarneRzodkiewkowe kule, roladki z warzywami, smukłe szaszłyki. To figury... na dobrą figurę. Jesienne menu wcale nie musi być tłuste. Może być lekkie, łatwe i efektowne.
1/6 Kulki z twarogu i szynki
Weź: •6 plastrów gotowanej szynki •kostkę twarogu •3 łyżki startego parmezanu •3 łyżki posiekanej natki pietruszki •marchewkę •2 rzodkiewki
Marchewkę i rzodkiew zetrzyj i odstaw. Szynkę posiekaj, wymieszaj z resztą składników, zrób kulki wielkości orzecha włoskiego. Połowę kulek obtocz w tartej marchwi, połowę w rzodkiewce. Posyp pietruszką i podawaj.
2/6 Kompot jabłkowy z twarogowym kremem
Weź: •4 jabłka ‘Golden Delicious’ •3 pomarańcze •300 g kremowego twarogu •4 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego •łyżkę cukru • szczyptę cynamonu w proszku
Jabłka obierz i pokrój w cząstki. Sok z pomarańczy wlej do rondelka razem z kilkoma plastrami skórki. Jabłka, przykryj i gotuj kwadrans, ostudź. Twaróg wymieszaj z cukrem, jogurtem i kilkoma łyżkami wody. Utrzyj na gładko. Rozlej kompot do miseczek, na wierzch połóż krem, cynamon i podawaj.
3/6 Muffiny z cukinii
Weź: •sporą cukinię •szklankę mleka •gałązkę pietruszki •parę piórek szczypiorku •2 pomidory •ząbek czosnku •3 jaja •opakowanie gęstego jogurtu naturalnego •oliwę z oliwek •sól i pieprz
Cukinię pokrój w kostkę, pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę; zioła, czosnek posiekaj. Wysmaruj cztery formy na flan oliwą. Jaja ubij w misce, wlej mleko, włóż pomidory, cukinię i połowę ziół do foremek, przykryj papierem do pieczenia, wstaw do kąpieli wodnej i do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 50 min. Wyjmij, ostudź. Jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, czosnkiem i ziołami, polej flany i podawaj.
4/6 Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej
Weź: •sporą polędwiczkę wieprzową •cebulę •dymkę •2 zielone papryki •marchewkę •3 łyżki oliwy z oliwek •2 łyżki musztardy •łyżkę octu •sól i pieprz
Cebulę pokrój na kawałki, paprykę i mięso – w kostkę. Nadziej na szpadki naprzemiennie. Dymkę drobno pokrój, marchew zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy, musztardą i octem. Taką marynatą posmaruj szaszłyki i odstaw na minimum godzinę. Piecz 10 min w piekarniku w 220ºC albo na grillu. Polej resztką marynaty i podawaj.
5/6 Roladki z kurczaka z warzywami
Weź: •28 plastrów z piersi kurczaka lub indyka •garść fasoli mamut •łodygę selera •3 marchewki •łyżkę oregano •2 łyżki płatków migdałów •łyżkę octu winnego •4 łyżki oliwy z oliwek •sól i pieprz
Mięso delikatnie rozbij, dopraw i posyp oregano. Oskrob marchewki, pokrój selera i dwie marchewki w paski, pozostałe marchewki – w plasterki; fasolę – wzdłuż na pół. Warzywa gotuj na parze przez kwadrans. Nałóż na filety, zawiń i zwiąż nitką. Gotuj na parze przez 20 min lub usmaż na patelni. Plastry marchewki wymieszaj z migdałami, dopraw solą, octem i oliwą. Podawaj z roladkami.
6/6 Okoń morski faszerowany krewetkami
Weź: •8 filetów z okonia morskiego ze skórą •por •2 marchewki •dużą garść obranych krewetek •dużą garść pieczarek •2 ząbki czosnku •1⁄2 szklanki bulionu warzywnego •1⁄2 pęczka posiekanej pietruszki •oliwę z oliwek •sól i pieprz
Pora umyj i pokrój w plasterki białą część, zostaw zieloną. Czosnek posiekaj, marchew pokrój w słupki, pieczarki w plastry. Duś na patelni pora na oliwie 5 minut, dodaj resztę warzyw i obrane krewetki. Smaż 3 minuty. Polej bulionem, gotuj 5 minut. Zielone części pora sparz wrzątkiem, pokrój w paski. Filety dopraw, na połowę z nich połóż farsz i każdy przykryj drugim, a potem zwiąż zieloną łodygą pora. Skrop oliwą i piecz kwadrans w 180'C.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Xabier Mendiola/ RBA; Shutterstock